McVay begynder at sammensætte sin stab

McVay begynder at sammensætte sin stab

Rams COO Kevin Demoff, den nye HC Sean McVay og GM Les Snead (photo credit: Michael Owen Baker / AP Photo)


I torsdags blev den blot 30-årige Sean McVay ansat som den nye head coach for Los Angeles Rams!

McVay har de sidste tre sæsoner været offensiv koordinator i Washington, hvor han især de sidste par år har haft stor succes med at forme quarterback Kirk Cousins og lede et effektivt angreb, der i denne sæson har været det tredje bedste i ligaen i yards per game.

McVay er barnebarn af den legendariske general manager John McVay, der i San Francisco i 80erne og 90erne var med til at bygge det hold op, der vandt fem Super Bowl titler.

Sean McVay startede sin egen trænerkarrieren i 2008 som assistent under Jon Gruden i Tampa Bay, og siden er det ellers bare gået stærkt! Han blev hentet et år til United Football League af Jon Grudens bror, Jay, og fulgte så i 2010 med ham til Washington, hvor Mike Shanahan jo var head coach dengang. Da Shanahan røg ud, og Jay Gruden overtog, fortsatte McVay på trænerstaben. De første sæsoner arbejdede han med tight ends, inden han altså i 2014 blev forfremmet til offensiv koordinator, hvor han hurtigt fik vendt skuden hos Redskins (kilde).

McVay er en yderst spændende herre, der er moderne, innovativ, energisk, vellidt og respekteret af både spillere og trænerkollegaer i Washington og rundt omkring i ligaen. Trods hans unge alder er han meget moden og professionel, og har suget en masse viden til sig fra blandt andre The Shanahans og The Grudens gennem tiden. Det er dog selvfølgelig et stort sats, at ansætte en så ung fyr som leder af en kæmpe organisation som en professionel football franchise er. Men jeg tror, og håber på, at McVay kan løfte opgaven, og at han viser sig som det helt perfekte fit. Han har formået at sælge sig selv godt, og har virkelig imponeret ‘ansættelsesudvalget’, ejer Stan Kroenke og alle andre der har haft mulighed for at tale med ham. Heriblandt vores egen Marshall Faulk, der blev inddraget i ansættelsesprocessen, men også hos Whiners var man blevet ret lune på McVay efter deres interview med ham. Rams’ QB Jared Goff fik også mulighed for at tale med McVay et par timer, og gik meget positiv derfra. Det er gode tegn, da McVay kan blive afgørende for Goffs udvikling fremadrettet!

Under alle omstændigheder er McVay i hvert fald det diametralt modsatte af den tidligere head coach Jeff Fisher – og det har LA Rams og hele fanbasen i dén grad brug for!

Selvom McVay er selvsikker og klar i mælet om hvilken retning han vil tage holdet, lader han også til at være realistisk ifht. de udfordringer han som ny head coach kommer til at stå overfor. Han understreger på pressemødet (se video her), at dette er et kollektivt projekt, og at hele den kommende stab og ledelse er nødt til at samarbejde. Som ny vil han komme til at stå overfor rigtig mange udfordringer for første gang, og en mængde opgaver relateret til det at være head coach skal han lære at håndtere on the fly. Derfor kigger McVay yderst klogeligt efter erfaring, når han nu skal til at sammensætte sin første trænerstab.

Som defensiv koordinator har McVay således allieret sig med den erfarne og yderst respekterede Wade Phillips. 69-årige Phillips er søn af den legendariske træner Bum Phillips, og har selv været træner i NFL siden 1976! Senest har han fungeret som defensiv koordinator for Super Bowl-mestrene Denver Broncos, hvis defense i dén grad har været imponerende de sidste par sæsoner. Phillips har også samlet erfaring sammen som head coach i ligaen ad flere omgange.

Rams’ nye defensive koordinator Wade Phillips (photo credit: Getty Images)

Phillips kører normalt et “3-4 under / one gap” forsvar, men tilpasser det på fornemmeste vis, det talent han har til rådighed. Det bliver spændende at se, hvad det konkret kommer til at betyde for Rams’ defense. Her er en god artikel fra SB Nation: Mile High Report, der beskriver Phillips’ forsvarsfilosofi, ligesom du i denne video selv kan se Phillips forklare nogle af koncepterne bag hans system.

Wade Phillips og Sean McVay ser på papiret ud til at kunne blive en fantastisk duo i Los Angeles!

Ud over Wade Phillips har McVay ansat den tidligere defensive koordinator for Redskins, Joe Barry. Barry har arbejdet i NFL siden år 2000, og har i Los Angeles fået ansvaret for linebackerne – en rolle han har besiddet flere steder tidligere. Han kommer også til at fungere som assistent head coach til Sean McVay. Selvom Barry i mine øjne aldrig har været nogen specielt god defensiv koordinator, ser jeg dette som endnu en klog signing af McVay. Barry kan sagtens udfylde rollen som positions-coach under Wade Phillips, og bliver endnu en vigtig støtteperson for en ung head coach.

Rams linebacker coach / assistent head coach (photo credit: Robert Lachman / Los Angeles Times)

Som special teams koordinator har McVay til min store glæde og lettelse valgt at beholde John “Bones” Fassel i huset. Fassel er ikke blot ligaens måske bedste special teams koordinator, han kender jo også Rams-organisationen og spillerne indgående, og har tilmed høstet erfaring som holdets midlertidige head coach den sidste måneds tid af den netop overståede sæson. Han er respekteret og vellidt af alle spillerne på holdet, og bliver således et vigtigt aktiv for McVay – især i den første tid.

Rams special teams koordinator John “Bones” Fassel (photo credit: Kirby Lee / USA TODAY Sports)

McVay har endnu ikke ansat nogen offensiv koordinator. Dette er dog også den mindst vigtige af de tre koordinatorstillinger, da McVay selv kommer til at stå for de offensive spilkald under kampene, og bliver primus motor ifht. strategi og gameplanning.

Med McVay i spidsen for Los Angeles Rams har Demoff, Kroenke og Snead valgt at satse butikken på et relativt ubeskrevet blad. De havde mange kandidater på besøg, og det var tydeligt fra starten, at det var de unge dygtige koordinatorer man valgte at fokusere på frem for erfarne tidligere head coaches eller college-trænere. Kyle Shanahan fra Falcons nåede man dog aldrig at få i tale, men McVay imponerede alle i organisationen så meget, at man valgte at slå til nu, da andre hold – herunder rivalerne fra San Francisco – også bejlede voldsomt til ham.

McVay har skrevet under på en fem-årig kontrakt.

Det er selvfølgelig langt fra sikkert, at McVay får succes i hans første head coaching job. Mange har fejlet i lignende situationer gennem historien, men mange har også klaret det rigtig godt. Hos Los Angeles Rams håber man selvfølgelig, at McVay ender i historiebøgerne i den sidstnævnte kategori sammen med eksempelvis Mike Tomlin, Don Shula, John Madden, Jon Gruden og Bill Cowher, der alle blev hyret til deres første head coaching job, før de var fyldt 35 år.

Det ser ud til at blive en formidabel trænerstab McVay er ved at samle omkring sig i Los Angeles! Og ved at skabe sådan et solidt support system for sig selv, har McVay i hvert fald maksimeret sine muligheder for at lykkes!

GO RAMS!

Comments are closed.