Rams trader Goff + picks for QB Matt Stafford

Rams trader Goff + picks for QB Matt Stafford

Så skete det sørme alligevel! Los Angeles Rams har traded QB Jared Goff og det meste af hans store kontrakt væk for QB Matthew Stafford fra Detroit Lions. Nuvel, der skulle også en heftig kompensation til i form af et tredjerunde pick i 2021 og to førsterundevalg i henholdsvis 2022 og 2023.

Selvom både general manager Les Snead og head coach Sean McVay på pressemøderne efter sæsonafslutningen overraskende ikke ville forpligte sig til Goff som startende quarterback fremadrettet, havde jeg svært ved at se et trade materialisere sig. Med Goffs ikke ubetydelige kontrakt og Rams’ salary cap-situation taget i betragtning, virkede det som noget nær en umulighed. Men jeg burde have haft større tiltro til, at Snead/McVay ville finde en vej. Deres ukarakteristiske kommentarer efter sæsonen burde have været et vink med en vognstang: de havde tydeligvis mistet troen på, at Goff var svaret på positionen fremadrettet for Rams. Goff var efter to+ ustabile sæsoner ikke længere hans kontrakt værd, og man må jo have vurderet, at Goff her som 26-årig har ramt sit loft talentmæssigt, og at hans spillemæssige mangler ikke var mulige/realistiske at fixe eller arbejde rundt om for trænerstaben. Sidst på sæsonen kom det endvidere frem, at Goff og McVays forhold har været for nedadgående gennem længere tid. At McVay foretrak QB John Wolford som starter i Wild Card-kampen, på trods af at Goff havde meldt sig klar, tog hårdt på Goff, men jeg har også tidligere i sæsonen lagt mærke til, at McVay på sidelinjen til tider har virket frustreret på Goff. McVay kritiserede offentligt Goffs præstationer efter nederlaget til Whiners i tolvte spilleuge, og han udtrykte tydeligt, at han forventede/krævede, at Goff skulle forbedre sit spil. Forholdet og tilliden mellem playcaller/head coach og quarterback er selvsagt ekstremt vigtigt, så den manglende tillid har bestemt også været en stor del af årsagen til, at man nu er villig til at æde en så ganske betragtelig sum ($22,2 mio.) i dead money i 2021 for at komme af med Goff og hans kontrakt. 

Goff fik altså fem år hos Rams. Han blev draftet med det første pick i 2016-draften under tidligere head coach Jeff Fisher. Da McVay kom til året efter, så den duo ud til at blive fantastisk. Goff spillede fremragende og ledte Rams til to divisionstitler og en plads i Super Bowl LIII. På trods af, at han allerede sidst på Super Bowl-sæsonen viste bekymrende svaghedstegn (da HB Todd Gurleys knæ begyndte at give efter), og at han i Super Bowl spillede ganske elendigt, blev Goff efter sæsonen forgyldt før tid med en fireårig kontraktforlængelse til en værdi af $134 mio. ($110 mio. garanterede). Herefter viste Goff dog kun i momenter, at han skulle være en elitekontrakt værd. Goffs største problem de sidste to år har været hans ustabilitet og hans mange turnovers. De sidste to sæsoner har han således stået for hele 38 turnovers – andenflest i NFL i det tidsrum – og McVays ellers så eksplosive angreb har haltet gevaldigt og set meget middelmådigt ud.

I Detroit Lions fandt Rams en potentiel trade-partner, da Lions’ nye GM Brad Holmes kommer fra en stilling hos Rams som director of college scouting. En stilling Holmes besad i mange sæsoner. Med Holmes og en ny head coach, Dan Campbell, som gerne vil bygge deres eget mandskab fra bunden i Detroit, var veteranen Matthew Stafford pludselig blevet ledig på markedet.

Stafford er noget ældre end Goff (han bliver 33 år her d. 7. februar) og har spillet hele karrieren i Detroit, siden han blev draftet med det første pick i 2009. Stafford har gennem årene bøvlet med en mængde skader, men siden 2011 har han startet alle på nær otte kampe (i 2019 pga. en rygskade). Stafford har som quarterback gjort det ganske udmærket i sin tid i Detroit, på trods af at han har spillet under mange forskellige coaches og coordinators på nogle virkelig ringe mandskaber, med mestendels dårlige offensive linjer og et ikke-eksisterende løbeangreb. Statistisk set er der dog ikke den store forskel på de to, men jeg glæder mig til at se Stafford i McVays offense! Jeg har altid godt kunne lide Stafford og hans energi og nerve i Detroit. Hans lederegenskaber virker til at være fremragende, og så har han i hvert fald vist, at han har viljen, modet og evnerne til at kaste de dybe kast – noget som i den grad har manglet i Goffs spil. Selvom Stafford også tager sine sacks, viser han efter min mening langt bedre awareness og mobilitet i lommen. Stafford er en mere dynamisk playmaker med en smittende entusiasme, som jeg er sikker på, at holdet vil kunne samles omkring.

De seneste sæsoner har vist, at man i Los Angeles ikke er ræd for at lave store byttehandler og dele store kontrakter ud. Man gør sig til gengæld heller ikke for gode til at erkende de fejl, man unægtelig må begå undervejs. Man er villige til at betale den pris, det måtte koste, for at sadle om og komme videre i rette tid.

Men de to førsterundevalg er selvfølgelig en meget høj pris at betale for en snart 33-årig quarterback med yderst begrænset slutspilssucces (tre tabte Wild Card-kampe). Jeg elsker dog Rams’ aggressivitet på trade-markedet, og som Goff har spillet de sidste par år, er Stafford direkte sammenlignet en opgradering på positionen, efter min mening.

Kontraktmæssigt må Rams altså æde $22,2 mio. i dead money på cappen i 2021 samt betale Staffords løn på $20 mio. – altså en heftig sum at allokere til en enkelt position (ifølge Johannes Hougaard ovre på vores facebook-side er det $7,2 mio. mere, end det ville have kostet at beholde Goff på rosteren) – men allerede i 2022 ser det pludselig meget mere fornuftigt ud. Og mon dog ikke, at Rams lægger et par år eller tre oveni Staffords kontrakt, og på den måde strækker Staffords løn ud over flere år, så cap-hittet bliver lidt lavere i 2021? Det vil være et sandsynligt scenarie.

Uanset hvordan man vender og drejer det; om man er enig eller uenig i værdien eller logikken i dette trade; må og skal der i hvert fald hvile et ganske betydeligt pres på Snead og McVay nu. Det er et all-in move, og forventningerne må være, at dette skal give pote og føre til mærkbare forandringer og resultater på banen lige med det samme. Analysen må have været, at holdets svageste led var quarterbackpositionen, og at man nu har fået fat i den mand, som kan føre Rams over det sidste hump på vejen mod Lombardi-trofæet – samtidig med, at man er blevet bedre stillet økonomisk på den lange bane.

Herfra skal der nu lyde en dybfølt og kæmpestor tak til Jared Goff for hans tid og præstationer i hornene! Jeg husker i særdeleshed den vilde kamp mod Kansas City Chiefs; hans clutch præstation sidst i NFC-finalen mod Saints i 2018-sæsonen. Jeg husker at have set ham og heppet på ham fra lægterne i London. Jeg husker at have fulgt ham med spænding op til draften, og jeg husker at græmmes over ham som blåøjet rookie i Hard Knox, som ikke vidste i hvilket verdenshjørne, solen står op. 😀 Det er altid hårdt, når en stor profil forlader ens hold. Som fan investerer man jo ikke millioner af dollars, men man investerer en masse følelser, håb, drømme og tid. Herfra ønskes Goff alt muligt held og lykke og succes på banen fremadrettet – på nær altså når Rams skal spille mod Lions!

Tradet bliver ikke officielt før det nye ligaårs start d. 17. marts.

GO RAMS!

(Featured image: QB Matthew Stafford (9) – credit: Ezra Shaw / Getty Images)

Comments are closed.